Women's Month With Dr. Sirota

לרגל חודש האישה הבינלאומי, חברנו אל ד״ר עידו סירוטה - מנהל המרכז למצויינות בכירורגיה גניקולוגית, ניתוחים רובוטים, היסטרוסקופיות וצוואר הרחם בתי החולים רפאל/אסותא רמת החייל - לשיח המקדם העצמה נשית, ידע מעשי, ורפואה בישראל.

לרגל חודש האישה הבינלאומי קיימנו מפגש אקסקלוסיבי בחנות פקטורי 54 רמת-אביב אישה בנושא ״כל מה שרצית לשאול את הגניקולוג שלך ולא העזת״ עם ד״ר עידו סירוטה. לאחר 11 שנים בהן עבד ד״ר סירוטה במוסדות מכובדים כגון Mount Sinai Hospital וניהל את החטיבה הגניקולוגית באחד מבתי החולים של Weill Cornell | New York-Presbyterian, כיום, הוא יושב בדירקטוריון של ארגון הגניקולוגים העולמי AAGL, מטפל בנשים בארץ ובארה״ב ומלמד רופאים גניקולוגים מכל העולם.

ניסיונו הרב מקנה לו ידע רב מול שאלות נשים בקונטקסט מקומי וגלובאלי, לצד ידע מהותי במחקר מוביל מסביב לעולם. מתוך כך, לצד רפואה מעשית, ד״ר סירוטה עוסק בקידום בריאות האישה והעצמה נשית בכל העולם מתוך מחשבה שלנשים מגיע טיפול ויחס טוב יותר בכל תחומי החיים ובפרט ברפואה. במהלך המפגש המיוחד, ד״ר סירוטה ניפץ מיתוסים הקשורים בבריאות האישה, הכווין להפצת ידע הכרחי, מעשי וחשוב בחיינו האישיים והזוגיים וענה לשאלות הקהל.

כסיכום לערב המיוחד, ישבנו יחד לשיחה נוספת על כל מה שאת צריכה לדעת, וכנראה מעולם לא ידעת אפילו שאת צריכה לשאול את הרופא\ה בתחום הגניקולוגיה שלך. בשיחה מטה, ד״ר סירוטה מנפץ מיתוסים ישנים ומכווין לידע והפצה של ידע הכרחי הקשור בבריאות האישה באופן פרטי אך גם ביחס לנושאים כמו זוגיות וקשרים אינטימיים.

ברמת הבסיס, מהי התדירות בה לטעמך צריך לבקר את הגניקולוג\ית שלך? אילו זכויות ודברים חשובים יש לדעת לפני שאת מגיעה לאלו?ֿ

נשים מעל גיל 21 הפעילות מינית צריכות לבקר את הגניקולוג/ית שלהן פעם בשנה לבדיקה שנתית הכוללת בדיקת אגן. נשים הפעילות מינית בגיל מוקדם יותר נדרשות להגיע לרופא/ת הנשים קודם לכן. בדיקת פאפ מתבצעת אחת ל-3 שנים החל מגיל 25. נשים אשר קיבלו תוצאת פאפ לא תקינה, יצטרכו להגיע בתדירות גבוהה יותר לבדיקה. כמו כן מומלץ לנערות להתחיל לראות רופא/ת נשים בגיל הנערות על מנת למסד את הקשר עם הרופא/ה ולהתחיל לקבל הסברים והדרכה לגבי המחזור החודשי, קיום יחסי מין בטוחים, שמירה על הגיינה נשית ומניעת זיהומים.

״עשרת הדיברות״ שלי לפני ביקור אצל רופא/ת הנשים שלך:
1. נסי להימנע מלהגיע לפגישה בזמן מחזור. מדובר כאן בנוחיותך וגם תתכן השפעה על תוצאת בדיקת הפאפ (אלא אם כן את חווה דימומים כבדים ובלתי סדירים וזו הסיבה לביקור).
2. הימנעי מגילוח או שעווה של האיזור האינטימי בסמיכות לביקור. כאשר האזור רגיש, זה יכול להקשות על ביצוע הבדיקה הגניקולוגית.
3. הימנעי משטיפות היגייניות של האזור האינטימי. הדבר יכול לגרום לשינוי בפלורה הטבעית, יכול לגרום להתפתחות זיהומים ולהקשות על זיהוי מצבים פיזיולוגיים.
4. הימנעי מקיום יחסי מין יומיים טרם הביקור. תוצאת בדיקת הפאפ עלולה להיות מושפעת מכך.
5. עקבי אחרי המחזור שלך. הרופא/ה ישאלו אותך שאלות כגון מתי קיבלת את המחזור בפעם האחרונה, מה אורך המחזור שלך ומה התדירות. הכירי את המחזור שלך ותהיי מוכנה לענות על שאלות לגביו.
6. הביאי את המסמכים הרפואיים הרלוונטיים איתך. זה יכול לסייע לרופא/ה שלך ולמנוע בדיקות מיותרות.
7. נסי להגיע נינוחה ככל האפשר. ברור שהסיטואציה איננה נעימה אך היא הכרחית לשמור על בריאותך וזו כל מטרת הבדיקה.
8. הגיעי מוכנה עם רשימת שאלות. הרבה פעמים קיימת חרדה בזמן הביקור אצל הרופא/ה ושוכחים מה שרוצים לשאול עד לאחר הביקור. רשמי את השאלות מראש על דף והביאי אותו איתך לביקור. אנו אוהבים זאת וזה מראה שאת מושקעת בשמירה על בריאותך.
9. באם אינך חשה בנוח להגיע לבד, הביאי מלווה איתך.
10. את תמיד זכאית שיהיה עמך מישהו/י נוספים בזמן הבדיקה הגינקולוגית. במידה והנך מעוניינת בכך, בקשי זאת מהרופא/ה טרם ביצוע הבדיקה. הכי חשוב שתחושי בנוח.

בוא נדבר על מיתוסים. מהם הבולטים ביותר שנתקלת בהם?

המיתוסים הבולטים בבריאות האישה אשר אני נתקל בהם כל העת הם:
א. אין צורך לראות גניקולוג/ית כל שנה לייעוץ ובדיקה.
ב. יש צורך לעשות בדיקת פאפ כל שנה.
ג. בדיקת פאפ גם בודקת עבור מחלות מין.
ד. אם אין לי שום סימפטומים אז בהכרח אין לי מחלת מין.
ה. אם אני בריאה ופעילה מבחינה ספורטיבית אז לא תהיה לי בעיה להכנס להריון.
ו. נטילת גלולות לאורך תקופה ארוכה פוגעת בפוריות.
ז. נטילת גלולות גורמת לעליה במשקל.
ח. עם הגיל יורד החשק המיני.

באותה נשימה, יש גלי טרנדים חדשים ששוטפים את עולם טיפולי הגניקולוגיה. יש דברים שצריך לנפץ גם פה?

אנו רואים התעוררות משמעותית ועניין הולך וגובר בתחום של FemTech. לאחר שנים רבות שלא היה עניין להשקיע בטכנולוגיות רפואיות עבור נשים, אנו עדים לשינוי מגמה ועניין הולך וגובר להשקיע ב- MedTech באופן כללי ובאופן ספציפי בטכנולוגיות הקשורות בבריאות האישה. ישנן הרבה מאוד טכנולוגיות מעניינות בפיתוח בתחום הפריון, הגנטיקה, הכירורגיה הגניקולוגית ואסתטיקה ווגינלית אשר ישנו את האופן בו אנו מטפלים בנשים כיום לבלי היכר. לדוגמא, כגינקולוג המתמחה בניתוחים רובוטים יש לי את היכולת לנתח כיום באמצעות טכנולוגיית עילית המאפשרת לי לנתח מבלי לגעת במטופלת כאשר הניתוח מתבצע ממרחק באמצעות רובוט אשר מתרגם את תנועות הידיים שלי בתוך גוף המטופלת ברמת דיוק שאין כדוגמתה תוך שימוש בחורים זעירים עם חזרה מהירה לתפקוד מהיר תוך כדי שמירה על הפן האסתטי.

אילו בדיקות חשוב לבצע ובאיזו תדירות?

הבדיקות המומלצות מתחלקות על פי חתכי גילאים:

1. גילאי 20-30
א. בדיקה גניקולוגית של האגן (כולל הערכה עם אולטראסאונד ווגינלי)
ב. בדיקת פאפ (מגיל 25 כיום)
ג. בדיקת דם ושתן לאבחון מחלות מין
ד. בדיקת שד (הערכה עצמית ובנוסף ע״י כירורג/ית שד)

2. גילאי 30-40
א. בדיקה גניקולוגית של האגן (כולל הערכה עם אולטראסאונד ווגינלי)
ב. בדיקת פאפ (מגיל 25 כיום)
ג. בדיקת שד (הערכה עצמית ובנוסף ע״י כירורג/ית שד)

3. גילאי 40-50
א. בדיקה גניקולוגית של האגן (כולל הערכה עם אולטראסאונד ווגינלי)
ב. בדיקת פאפ (מגיל 25 כיום)
ג. בדיקת שד (הערכה עצמית ובנוסף ע״י כירורג/ית שד)
ד. בדיקת ממוגרפיה

4. גילאי 50-60
א. בדיקה גניקולוגית של האגן (כולל הערכה עם אולטראסאונד ווגינלי)
ב. בדיקת פאפ (מגיל 25 כיום)
ג. בדיקת שד (הערכה עצמית ובנוסף ע״י כירורג/ית שד)
ד. בדיקת ממוגרפיה
ה. בדיקת קולונוסקופיה

5. גילאי 60-70
א. בדיקה גניקולוגית של האגן (כולל הערכה עם אולטרסאונד ווגינלי)
ב. בדיקת פאפ (עד גיל 65 כיום)
ג. בדיקת שד (הערכה עצמית ובנוסף ע״י כירורג/ית שד)
ד. בדיקת ממוגרפיה
ה. בדיקת קולונוסקופיה
ו. בדיקת צפיפות עצם

6. גילאי 80-90
מגיל 80 ואילך אישה צריכה להמשיך להיבדק בעת הצורך אך השיח עם הרופא/ה שלה צריך גם לסוב סביב בטיחות וקיום תוכניות חירום. המטרה היא לחיות באופן בריא ופעיל ככל שניתן ולפיכך השיח צריך לכסות נושאים כגון דרכים להימנע מנפילות בבית, אנשי קשר בשעת חירום וייפוי כוח במקרה של אירוע בריאותי משמעותי.

בכל גיל על האישה להשתדל לשמור על משקל תקין ואורח חיים בריא. אישה במשקל תקין היא בסיכון מופחת לסבול ממחלות לב, סוכרת ומחלות כרוניות אחרות. כמו כן, יש לה הרבה פחות סיכוי לפתח סיבוכים במהלך ההיריון. על מנת לסייע במניעת השמנת יתר, אני ממליץ להישאר פעילה, להתאמן באופן קבוע ולהקפיד על תזונה מזינה ומאוזנת. נטילת תוספים חשובה גם כן במידה וקיים חוסר בוויטמינים ומינרלים.

בנוסף חשוב לציין כי הסיכוי של נשים ללקות בדיכאון במהלך חייהן הוא פי שניים בהשוואה לגברים. במידה ואישה חשה בתסמיני דכאון, הרופא/ה שלה יכול/ה לספק את העצות והמשאבים שיעזרו להתמודד.

ד״ר עידו סירוטה, מנהל המרכז למצויינות בכירורגיה גניקולוגית, ניתוחים רובוטים, היסטרוסקופיות וצוואר הרחם בתי החולים רפאל\אסותא רמת החייל.

ליצירת קשר: טלפון: 051-288-3118 | אימייל: [email protected] | אתר: dridosirota.co.il | אינסטגרם: dr.idosirota@ | פייסבוק : ד״ר עידו סירוטה - מומחה באנדוסקופיה גניקולוגית מתקדמת וטיפול באנדומטריוזיס |

*אין בייעוץ כדי להוות תחליף לבדיקה ו/או ייעוץ רפואי מלא. לפקטורי 54 אין כל אחריות לגבי האמור במידע המפורסם ו/או לייעוץ רפואי.

DISCOVER MORE