Bath Time

אמבטיה לתינוק היא נושא המציף חרדה אצל הורים טריים. התייעצנו עם דולה לאחר לידה ומנחה להורות, וקיבלנו טיפים כיצד להפוך את הרחצה באמבטיה לחוויה חיובית

תשעה חודשים של התרגשות, חרדות, ציפייה והתרכזות בתהליך ההיריון הגיעו לסיומם. בשעה טובה, אתם מגיעים הביתה עם הבייבי החדש, ומגלים שלצד האושר האינסופי עליכם להסתגל לשגרת חיים המלווה בחששות, בלבול וצורך במיומנויות שלא מגיחות לאוויר העולם בסיוע המיילדת. כשמדובר בתינוק ראשון, השמחה מהולה לעתים קרובות בשאלות בסיסיות כמו מהי הטמפרטורה המותרת בחדר, כל כמה זמן צריך להאכיל, איך להלביש, מתי נוכל לישון שמונה שעות ברצף ועוד ועוד. עריכת אמבטיה לתינוק/ת היא נושא המציף חרדה משמעותית אצל הורים חדשים, שלפעמים מעדיפים להעביר את המשימה הזו אל הסבתא.

יובל אלפנט, דולה לאחר לידה, מנחה לאבהות ולהורות, מסביר מדוע סוגיית האמבטיה היא אישיו, ואיך אפשר להפוך אותה להזדמנות שתתרום ליצירת התא המשפחתי המתהווה. "הרבה חושבים שהיצור הקטן והעדין הזה הוא משהו פגיע שמפחיד להתעסק איתו. כשזה מגיע לאמבטיה, יש חשש שהוא יחליק, ייפול או יתקרר. עבור רוב האנשים, לפני שהם הופכים להיות הורים, הסיכוי שהם החזיקו על הידיים יצור כה עדין וקטן נמוך מאוד. כדאי לזכור שתינוק נולד הוא רך, לא כמטאפורה אלא פיזיולוגית, ולכן הגוף שלו גמיש ובנוי להתמודד עם האתגרים של העולם. אני חושב שעצם ההבנה של זה מרגיעה קצת", מספר יובל בראיון.

אחת הסיבות המוכרות לחרדה מאמבטיה לתינוק ראשון טמונה בעובדה שהעניין מלווה לא פעם בבכי מצמרר, שמכניס סטרס נוסף לסיפור. לדברי אלפנט, לא פעם מדובר בטראומה מהשטיפה הראשונית שנערכת לאחר הלידה: "מסביבת מי השפיר שעוטפת ומלטפת באופן מושלם, חוויית המים הראשונה בבית החולים נעשית מתחת לברז עם זרם מים וטמפרטורה לא מדויקת, וזה יכול ליצור רתיעה של התינוק".

יובל בן ה-36 וזוגתו נורית גורן הם בוגרי קורס דולות לאחר לידה מטעם מכללת דיאדה, הורים לזוהר בת ה-6 וחצי ומרים בת השנה ו-11 חודשים. השניים מלווים זוגות לפני ואחרי לידה בהכנה לקראת המציאות החדשה וביסוס שותפות ליצירת תא משפחתי מאוחד. "במשפחות מסורתיות, לעיתים קרובות אמבטיה זו משימה של האבא או של ההורה שיצא לעבוד והיה רחוק מהתא המשפחתי במשך היום, מעין הזדמנות ליצירת חיבור של התינוק עם האבא, לצד מנוחה לאמא שהייתה עם התינוק כל היום. כך יוצא שרוב ההורים מקיימים את המקלחת בשעות הערב ונמנעים ממנה בשעות היום. אבל בערב התינוק עייף ורעב, הגוף מתחיל להפריש הורמוני שינה, ואז המגע עם המים יכול להפר את התהליך הטבעי של התכוננות לשינה. זה משהו שיכול להוביל לבכי או אי נוחות של התינוק".

המלצות האמבטיה של יובל ונורית

מתי? תינוק לא צריך לעבור מקלחת בימים הראשונים ואפילו לא בשבוע הראשון. יש נטייה לחשוב שתינוקות וילדים צריכים להיות מצוחצחים. כל התינוקות נולדים עם שכבת הגנה בריאה וחיונית למערכת החיסונית, שכבה המספקת הגנה מחיידקים ומזינה את העור בכניסה לעולם החדש. כשמנגבים או רוחצים אותם, בעצם מסירים את ההגנה הטבעית.

צריך גם לזכור שהילד מכוסה בבגדים כל היום, כך שהוא מוגן ולא ממש מתלכלך ברמה שמצריכה רחיצה כל יום. אפשר בנחת לדלג על אמבטיה בימים מסוימים ואפילו לעשות אמבטיה פעם ביומיים-שלושה.

לא חובה לקיים את הרחצה בערב, עדיף למצוא זמן בו יש מוכנות ואנרגיה של כל הצדדים, על מנת להפוך את האמבטיה לחוויה. אנחנו רוצים שהתינוק יהיה נינוח, לא עייף או רעב, וגם עדיף לא לעשות אמבטיה ישר אחרי הארוחה.

איך? חשוב לזכור שאין שום אביזר המחליף את החזקת התינוק, והסרת אחריות מביאה לידי סכנה, כך שתמיד יש לתמוך בתינוק ולוודא שפניו מוחזקים מחוץ למים. יש להקפיד על גובה מים שיאפשר מרחב תנועה. החשיבות: אחרי יממה או יותר בה התינוק לבוש בבגדים, האמבטיה היא זמן מיוחד בו אין שום מגבלת תנועה וניתן להניע את התינוק בחופשיות.

בימים הראשונים עדיף לרחוץ ללא סבון וקרמים, כי לתינוק יש שכבות הגנה והוא מפריש שומן באופן טבעי, כך שכדאי לשאוף לשמר את המנגנון של המערכת הטבעית. לגבי חפיפה - אין צורך ביותר מפעם בשבוע.

מה להכין לפני? כשאתם מחליטים שהגיע הזמן לאמבטיה, הפכו את התהליך לקל ונעים יותר בכך שתכינו את כל הדרוש מראש: הניחו לידכם מגבת, חממו את החדר לטמפרטורה שבין 21 ל- 24 מעלות ומלאו מים בטמפרטורה של 34-37 מעלות. כך הכניסה והיציאה מהמים תתאפשר בחלל בו אין הפרשי טמפרטורה גבוהים. חשוב מאוד שלא תהיה רוח בחלל. גם מפזר חום עושה רוח, ולכן מומלץ לבדוק שהרוח אינה מכוונת ישירות לאזור המים.

תינוקות בדרך כלל לא אוהבים להיות חשופים. הם זקוקים להרגיש שמשהו עוטף אותם ומעניק להם תחושת ביטחון. לכן כדאי להפשיט את התינוק בעדינות, רק לאחר שנכנסים לחלל המחומם. אפשר לעטוף את גופו בחיתול בד שיישאר על הגוף גם במים.

מה לעשות אחרי? בחודשים הראשונים אין לתינוק יכולת טובה לווסת את טמפרטורת הגוף באופן עצמאי, ולכן זו הזדמנות מצוינת ליהנות ממגע של עור לעור. לא חייבים להלביש ישר את התינוק, אפשר להתעטף בשמיכה יחד כך שטמפרטורת גוף התינוק תושפע משלנו.

DISCOVER MORE